1. Hva er sepsis?

Sepsis (populært kalt blodforgiftning) er en alvorlig infeksjon der pasienter blir svært syke. Sepsis oppstår som følge av at bakterier kommer over i blodbanen som kroppens infeksjonsforsvar overreagerer på. Dette medfører skade på en rekke av kroppens organer, og funksjonen til disse organene svikter.

Sepsis er en av de mest vanlige dødsårsakene på norske sykehus. Sykdommen kan ramme friske i alle aldre, fra nyfødte til svært gamle. Pasienter som er svekket etter større operasjoner, som lider av kreft, diabetes, overvekt eller hjerte- og karsykdommer, er særlig utsatte for alvorlige infeksjoner og utvikling av sepsis.

En studie ved norske sykehus viste at sepsis for sjelden blir gjenkjent i en tidlig fase, og at det dermed er økt fare for at pasienter blir alvorlig syke (Landsomfattende tilsyn med sepsisbehandling "Stopp Sepsis" 2016-17). Men det er ofte mulig å hindre utviklingen av sepsis. Jo raskere pasienten får behandling, spesielt med antibiotika, jo større er sjansen for å redde organfunksjoner og liv.

 

2. Hva er symptomene?

Sepsis oppstår ofte hos pasienter med vanlige infeksjoner som lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Av og til oppstår sepsis etter at man har vært syk i flere dager, men ofte er utviklingen av sepsis så rask at man egentlig ikke vet at man har fått en infeksjon. Man behøver ikke å ha andre symptomer enn at man føler seg veldig syk: «Så dårlig har jeg aldri følt meg før».

Symptomene man skal være på vakt for når man har en infeksjon er:

  • Høy pustefrekvens (selv om man er rolig)
  • Uttalt slapphet
  • Skjelvinger og frysetokter
  • Feber
  • Unormal sløvhet

Huskeregel:

    

 

 

3. Hva bør man gjøre?

Hvis man tror man har symptomer på sepsis, bør man kontakte helsepersonell umiddelbart. Dersom du har sepsis, skal du legges inn på sykehus.

 

4. Hvordan behandles sepsis?

 Sepsis behandles på sykehus med antibiotika, oksygen og væske. De sykeste med organsvikt må behandles på intensivavdeling. 

 

5. Hva er årsaken til sepsis?

Hvilken som helst infeksjon kan forårsake sepsis, men det er vanligere at sepsis utløses av visse infeksjoner som lungebetennelse, urinveisinfeksjon eller en hudinfeksjon.

Hva som utløser den kraftige betennelsestilstanden avhenger av bakterien som forårsaker infeksjonen og pasientens øvrige helse og sårbarhet.

 

6. Hvordan kan man forebygge sepsis?

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge sepsis er å hindre at man blir utsatt for infeksjoner. Oppsøk helsehjelp så snart du ser noen tegn til en infeksjon.

Hvert minutt teller i behandlingen av sepsis. Jo fortere du får behandling, jo bedre er utfallet.